صفحه اصلی / خانومانه / آشپزی / آش ترخینه کرمانشاه-پخت قرص ترخینه به روش سنتی در خانه
http://telegram.me/khanoumi_ir

آش ترخینه کرمانشاه-پخت قرص ترخینه به روش سنتی در خانه

خانومی: آش ترخینه کرمانشاه یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی هستش که در کرمانشاه، ایلام ، لرستان ، بروجرد و ملایر خیلی خیلی محبوبه.

پخت قرص ترخینه به روش سنتی یکی از اولین غذاهای نیمه آماده ایرانی محسوب میشه و از جایگاهی ویژه برخورداره.

برای آش ترخینه، این غذای محلی … شعرهای زیادی هم سروده شده ! با همه این تفاسیر … امتحان کردنش نمیارزه ؟

مواد لازم:

بلغور گندم یا جو: ۱ کیلو گرم

دوغ ترش و محلی: ۴ کیلوگرم

سبزی معطر: ۲۵۰ گرم

زردچوبه: به میزان لازم

پخت قرص ترخینه به روش سنتی-روش تهیه ترخینه جامد:

بلغور گندم یا در صورت تمایل بلغور جو رو از یک روز قبل در آب خیس می کنیم تا کمی نرم بشه.

برای تهیه آش ترخینه لازمه که از دوغ ترش استفاده کنیم، پس بهتره دو سه روز قبل از روز پخت قرص ترخینه، دوغ رو تهیه کنیم و اجازه بدیم تا دوغ ترش بشه.

بلغور خیس شده رو در ظرفی که قرار ترخینه خشک پخته بشه ریخته و بهش دوغ ترش رو اضافه کرده و منتظر میمونیم که به جوش بیاد.

tarkhine-khoshk

مخلوط دوغ و بلغور

بعد از به جوش آمدن دوغ حرارت رو ملایم کرده و زمان میدیم تا بلغور به آرامی پخته بشه.

بلغور هر چی بیشتر بپزه دوغ بیشتری رو به خودش جذب میکنه، وقتی بلغور ها نیم پز شدن یعنی نیمی از مقدار دوغ جذب شد سبزی معطر و زردچوبه رو بهش اضافه می کنیم.

یا که می تونین از ابتدای زمان پخت سبزی و زردچوبه رو بریزین، چون دوغ نمک داره از نمک استفاده نمیکنیم.

tarkhine-khoshk

جوش آمدن بلغور و دوغ

در گذشته، محلی های کرمانشاه، لرستان و ایلام از پونه کوهی و نعناع به عنوان سبزی آش ترخینه استفاده می کردند.

برای معطر کردن بیشتر قرص ترخینه می تونین از کمی مرزه یا ترخون به همراه نعناع و پونه کوهی استفاده کنین.

میبینین که مواد ترخینه داره سفت تر میشه پس مرتب هم بزنین تا ته نگیره.

tarkhine-khoshk

جذب دوغ به بلغورها

بعد از اینکه دوغ کامل جذب شد ظرف حاوی ترخینه رو از روی حرارت بر میداریم.

آآسفت شدن کامل مواد ترخینهاجازه میدیم کمی از حرارت بیفته و خنک بشه و بعد شروع می کنیم به شکل دادن، دقت کنین که اگر بذارین کامل خنک بشه شکل دادنش سخت میشه.

tarkhine-khoshk

ترخینه آماده شکل داده شدن

به اندازه مشتتون از مواد ترخینه برداشته و مثل تصویر شکل بدین و روی سینی یا پارچه های تمیز بچینین تا کاملا خشک بشن.

علت اینکه داخل قرص ترخینه رو گود می کنن این هستش که داخل ترخینه یکنواخت خشک بشه چرا که خیس بودنش باعث کپک میشه.

ترخینه های خشک رو باید روزی ۲ بار زیرو رو کنین تا به خوبی آفتاب بگیره و هوا جریان داشته باشه … این کار باعث میشه زودتر خشک بشن.

tarkhine-khoshk

شکل دادن قرص ترخینه

زمان خشک شدن کامل ترخینه ها، بسته به میزان گرمای هوا از ۳ تا ۷ روز طول میکشه، برای اطمینان از خشک شدنش یکیشو از وسط نصف کنین اگر داخلش خشک بود پس آماده ست.

بعد از خشک شدنشون در یک ظرف تمیز و خشک بچینین و در کابینت هاتون نگهداری کنین ! ترخینه ای که خوب خشک شده باشه خراب شدنی نیست.

یک راه میانبر هم برای نگهداریش فریز کردنه ! یعنی به جای خشک کردن بسته بندی کرده و فریز کنین … به همین راحتی.

طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه:

خب حالا که قرص ترخینه به روش سنتی در خانه آماده شده نوبت به پختش میرسه.

چند قرص از ترخینه خشک رو در یک ظرف حاوی آب جوش قرار بدین و بذارین با حرارت ملایم بپزه، با دیدن حرارت ترخینه نرم میشه و دوغش رو به آب پس میده.

چون بلغورها در مرحله اول نیم پز شده بودن، در این زمان فرآیند پختشون کامل میشه و آش ترخینه جا میفته.

اگر دوس دارین آشتون سبزی بیشتری داشته باشه میتونین در ابتدای پخت کمی سبزی آش بهش استفاده کنین.

این آش چون به عنوان یک غذای نیمه آماده و آسان در گذشته به کار برده میشده، حبوبات دیگه ای نداره و ورژن اصلیش این هست.

اما شما با توجه به سلیقه خودتون می تونین از حبوبات دیگه ای هم استفاده کنین، در صورت تمایل وقتی حبوباتتون نیم پز شد سبزی و ترخینه خشک رو بهش اضافه کنین تا با هم جا بیفته.

و در آخر آش ترخینه ایلام، ملایر، کرمانشاه رو با یک پیاز داغ و نعناع داغ حسابی نوش جان کنین.

آش ترخینه به دلیل وجود بسیاری از آنتی بیوتیک ها و ویتامین ها درمانگر خوبی برای روز های سرد زمستانی و سرماخوردگی هاش هستش.

tarkhine-khoshk

طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه

از دستش ندین !

مطالب مشابه:

طرز تهیه آش دوغ

http://telegram.me/khanoumi_ir

۱۰ دیدگاه

  1. با سلام
    آش ترخینه(به محلی کشکینه)از آش های قدیمی استان لرستان هست.
    با تشکر

  2. سلام
    بازم ممنونم.
    وبسایتتون عالیه.
    خواستم بگم اگه ممکنه ترشیجات بازم بزارید؛ترشی مخلوط که گذاشتید عالی بود.
    با تشکر

  3. ممنون از توضیحاتتون غذاعای سنتی ملایر رو لطفا بذارید

    • سلام آرزو جان
      اگه غذای خاصی مد نظرتون هست برامون بذارین تا بهترین رسپیش رو براتون آماده کنیم 🙂

  4. عالیه.بایددرستش کردولذت برد.

  5. سلام دوستان من امروز درست کردم عالی دراومد..

پاسخی بنویسید

ایمیل شما منتشر نمی شود.

x

این مطلب را نیز بخوانید

حلوا-با-شیر-خشک

حلوای عربی-حلوا با شیر خشک-حلوای عراقی-حلوای سیاه عربی با شیر خشک

خانومی: حلوای عربی یک تجربه خوشمزه بود که بازم تکرارش میکنم، این ...